İhsaniye mh. 4903 sk. Profit İş Merkezi Kat:15 Daire:136-137 Akdeniz/Mersin

Ceza İnfaz Düzenlemesi

Av.Ceyhunguvel

Çeşitli infaz yasası düzenlemelerrine ülkemizde genellikle af yasası olarak bilinmektedir.

Ülkemiz, 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle 83 Milyon  154 Bin 997 Kişilik bir nüfusa ulaşmış durumda. Yüksek nüfus beraberinde canlı bir ekonomi, kültürel çeşitlilik ve buna benzer pek çok olumlu etmeni beraberinde getirse de ne yazık ki ülkemizde işlenen suç oranının da bir o kadar artmasına sebep oluyor.

Özellikle 15 Temmuz tarihinde gerçekleşen darbe girişimi ve bu girişimi takiben başlatılan soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında FETÖ üyeliği bulunan, örgüt kapsamında eylem gerçekleştiren veya örgüt üyesi bulunmamakla birlikte örgüte yardım etmiş olan kişiler hakkında verilen hükümler dolayısıyla cezaevleri doluluk oranı tavan yapmış durumdadır.

Adalet Bakanlığı Adli Sicil Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmalar neticesinde ulaşılan istatistikler kapsamında Türkiye’de işlenen suçların %78 lik bir kısmı Türk Ceza Kanunu kapsamında ve %22 lik bir kısmı ise özel kanunlar kapsamında işlenmektedir. Ülkemiz genelinde en çok ‘Mal Varlığına Karşı Suçlar’ işlenirken faili meçhul dosya oranı ise artış göstererek %45 e yükselmiş durumdadır.

Ceza İnfaz Düzenlemesi Nedir? Af Yasası Nedir?

Ülkemizde işlenen suç oranlarının oldukça yüksek olması cezaevlerinde tutulmakta olan hükümlü ve tutuklu insan sayısının da cezaevlerinin kapasitesini oldukça aşacak şekilde yüksek olmasına sebebiyet vermektedir. Bu sebeplerle zaman zaman hükümetler tarafından çeşitli infaz yasası düzenlemeleri yapılmaktadır. Halk arasında bu düzenlemelere Af Yasası adı verilmektedir. Peki ülkemizin gündemini son zamanlarda oldukça meşgul etmekte olan Af Yasası Tasarısı ne gibi değişiklikleri beraberinde getirmektedir.

Ceza İnfaz Düzenlemesi Hangi Suçları Kapsıyor? Af Yasasında Son Durum Nedir?

Adalet Ve Kalkınma Partisi tarafından meclise sunulması düşünülen Af Yasası tasarısı genel hatları ile şu değişiklikleri barındırmaktadır.

Öncelikle cevaplamak gerekir ki halk tarafından olumsuz bir tepki ile karşılanan ‘Kadına Şiddet Suçları, Cinsel İstismar Suçları, Terör Suçları, Uyuşturucu ve Cinayet Suçları’ tasarıda yer alacağı haberleri sebebiyle büyük bir tepkiyle karşılanmış ve bu tepkinin ardından da hükümetin tasarı teklifi kapsamından çıkarılmış durumdadır.

İnfaz Kanunumuz yanında  11 farklı kanunda da değişiklik getirmesi beklenen Af Yasası tasarısı ülkemiz ve tüm dünyanın da zor bir mücadele içerisinde bulunduğu Koronavirüs salgınından da etkilenmiş durumdadır.

Bu salgın kapsamında cezaevlerinde de bir takım tedbirler alınması gerekli görülmüştür. Af Yasası Tasarısının mecliste kabul görmesi durumunda ilk etapta 130 Bin kişinin kanundan yararlanması beklenmektedir. Bu düzenleme kapsamında kapalı cezaevlerinden açık cezaevlerine geçişte oldukça kolaylaştırılmış olarak karşımıza çıkmaktadır. 

TBMM Adalet Komisyonu tarafından kabul edilen Af Yasası‘nda özellikle hedeflenmekte olan ceza infaz kurumlarında geçirilmesine karar verilen hüküm sürelerinin yeniden belirlenmesidir. Bu süreler belirlenirken yukarıda da titizlikle değindiğimiz üzere ‘Kadına Şiddet Suçları, Cinsel İstismar Suçları, Terör Suçları, Uyuşturucu ve Cinayet Suçları’ Af Yasası tasarısı kapsamı dışarısında bırakılmıştır.

Diğer suçlarda ise cezaevlerinde geçirilecek sürelere ilişkin infaz oranı 1/2 olarak düzenlenmiştir. Yani süreli hapis cezasına(ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis dışında kalan hapis cezaları) na mahkum edilmiş olan hükümlüler için koşullu salıverilme oranı 2/3 yerine 1/2’ e düşürülmüştür.

Örneğin, eski sistemde 12 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve bu hüküm kesinleşmiş olan bir hükümlü 8 yıl cezaevinde kaldıktan sonra şartlı tahliye müessesesinden faydalanabilecekken Af Yasasının kabul edilmesi durumunda 6 yıl cezaevinde kaldıktan sonra şartlı tahliyeden yararlanabilecektir.

Ayrıca Denetimli Serbestlik uygulaması da değişikliğe uğratılması beklenen müesseselerden bir tanesidir. Suç ve ceza fark etmeksizin uygulanmakta olan maktu 1 yıllık denetimli serbestlik süresi, hükmolunan ceza ile orantılı olacak şekilde uygulanmak üzere değiştirilmesi planlanmaktadır.

Yukarıda kısaca değinmeye çalıştığımız kadarıyla hükümet tarafından İnfaz Yasası olarak gündeme getirilmekte olan tasarı bir af niteliğinde olup Af Yasası Tasarısıdır. Uzmanlar tarafından ve tarafımızca da yüksek ihtimalle kanunlaştırılacağı düşünülen yasa tasarısı hakkında bilgi almak ve danışma için tarafımıza irtibat numaralarımızdan ulaşabilirsiniz. Sağlıklı, mutlu ve adaletli günler dileriz.

Daha fazla ceza hukuku hakkında bilgi için Mersinde bulunan Ceza Avukatı ofislerini ziyaret edebilirsiniz.

avukat ceyhun güvel hakkında

Avukat Ceyhun Güvel Mersin'de bulunan Palma Hukuk Bürosu’nda avukatlık faaliyeti göstermektedir.

Yorum yapın