Boşanma davaları, özellikle şiddetli geçimsizlik ve çiftler arasındaki birliğin sarsılması gibi durumlardan dolayı açılan hukuki davalar olarak temellendirilirler. Bu bağlamda boşanma davalar çiftlerin maddi ve manevi çıkarlarını koruyarak hukuki yollarla ayrılmalarını sağlayan mekanizmadır. Boşanma davası açmak isteyen çiftlerin ise en çok cevap aradığı sorular aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:
Boşanma Davası Çeşitleri Nelerdir?
Daha önceki yazılarımızda da anlattığımız üzere iki adet boşanma davası tipi vardır. Bunlardan ilki anlaşmalı boşanma davası diğeri ise çekişmeli boşanma davası olarak tanımlanır.
Hangi Boşanma Davası Tipi Benim Durumuma Daha Uygun?
Eğer eşinizle aranızdaki sorun, iş birliği yapmayı ve ortak beyanname ile boşanmayı mümkün kılıyorsa sizin için uygun olan boşanma davası anlaşmalı boşanma davası olacaktır. Fakat taraflardan herhangi birinin maddi ve manevi çıkarlarının zedelendiği gibi durumlarda çiftler arasında çıkar çatışmaları meydana gelir. Bu gibi durumlarda ise çekişmeli boşanma davası doğru yanıt olacaktır.
Boşanma Davasının En Yaygın Sebepleri Nelerdir?
Boşanma davasının burada sıralamayacağımız kadar fazla sebebi olabilir. Fakat bunlar arasında en çok dikkat çeken başlıklar genel olarak zina, karşı tarafı terk etme, onur kırıcı ya da şiddet içeren tutumların yanı sıra çiftler arasındaki çıkar dengelerinin bozulması olarak sıralanabilir.
Velayet Hakkı Nedir?
Velayet hakkı genel olarak çocuk sahibi olan çiftlerin, boşanma süreci kapsamında çocukların eril olana kadar velilik hakkına sahip olma durumu olarak tanımlanır. Boşanma süreçleri kapsamında velayet hakkı genel olarak çocukların çıkarlarını en iyi şekilde koruyabilecek, maddi ve manevi açıdan onları destekleyebilecek olan taraflara verilir.
Boşanma Tazminatı Nedir?
Boşanma davası taraflar için maddi, manevi ya da duygusal açıdan yıpratıcı olabilmektedir. Durum böyle olunca da çıkarı zedelenen taraf karşı taraftan boşanma tazminatı olarak da nitelendirilen bir hak talep eder. Bu bağlamda boşanma tazminatı çıkarı zedelenen tarafların elde ettiği, maddi haklar olarak tanımlanabilmektedirler.
Doğru Boşanma Avukatı Nasıl Bulunur?
Boşanma süreçlerindeki çiftlerin en sık sordukları sorulardan biri olan doğru boşanma avukatı nasıl bulunur sorusuna tek bir yanıt vermek mümkün değildir. Bu bağlamda, kendi dava durumları için en doğru avukatı bulmak isteyen çiftlerin, birçok hukuk bürosu ile görüşmeleri gerekebilir. Fakat genel olarak daha önce görev aldığı dava sayısı yüksek ve profesyonel bir tutum içerisinde olan boşanma avukatları, daha nitelikli avukatlardır.
Boşanma Davası Açmak İçin Hangi Adımlar Atılmalı?
Boşanma davasını açmak için öncelikli olarak tarafların boşanma davası dilekçesi vermeleri gerekmektedir. Bahsi geçen dilekçe verildikten sonra ise taraflar, yasal zorunluluklarını yerine getirerek ifade ya da beyanlarını vermelidirler.
Boşanma Davasında Tarafların Davaya Katılımı Mecburi midir?
Taraflar davaya katılabilirler ya da yasal sözcüleri olan boşanma avukatları vasıtasıyla ifadelerini verebilirler. Fakat temsilci olarak davaya katılacak olan avukata yasal vekalet verme durumu vardır.
Boşanma Davası Ücretleri Ne Düzeydedir?
Boşanma davası ücretleri çeşitlilik göstermekle birlikte net bir rakam vermek oldukça zordur. Fakat ortalama bir rakam üzerinden ilerlemek gerekirse 300 ila 500 Türk Lirası arasında bir rakam çıkabilir. Tüm bunların yanı sıra çekişmeli boşanma davası gibi süreçlerde süreç uzayabileceği için boşanma davası ücretleri de artabilmektedir.
Boşanma Davaları Ortalama Olarak Ne Kadar Sürer?
Boşanma davası süreleri de dava tipine veya tarafların verdikleri beyanlara göre değişkenlik gösterebilmektedir. Çekişmeli boşanma davaları süresince tarafların arasındaki çıkar çatışmaları süreyi uzatabildiği gibi anlaşmalı olarak beyan veren çiftler için bu süreçler tek celsede de kapanabilmektedir.
Boşanma Davasıyla ilgili daha fazla bilgi öğrenmek için Mersin Boşanma Avukatı ofislerini ziyaret edebilirsiniz.